Wat het nieuws met je vecht-of-vluchtreactie doet

vecht-of-vluchtreactie

Wat het bingewatchen van het nieuws met je vecht-of-vluchtreactie doet

Misschien is nieuwsjunkie altijd al jouw tweede naam of heb je deze er ineens bijgekregen ten tijde van Covid-19. Van eenmaal per dag NU.nl-checken, trilt je telefoon non-stop door de stortvloed aan push-meldingen. Zelfs je Whatsapp openen is niet veilig meer of je wordt al bestookt door de (goedbedoelde) doorstuurberichten, waarvan 99% uit nepnieuws bestaat. Je hersens hebben nog niet eerder zoveel decibel geproduceerd, je vecht-of-vluchtreactie draait overuren en je krijgt er hoofdpijn van. Zoveel (negatieve prikkels) en minstens evenveel vragen. Je focust op de statistieken, feiten en elke dag stort je jezelf weer volledig in een nieuwe (complot)theorie.

Jouw eigen wereld vol vragen

Naast al deze problemen op macroniveau, speelt er binnenin jezelf ook heel wat af. Wanneer kan ik mijn moeder weer een knuffel geven? Kan ik de huur nog wel betalen volgende maand? Blijft mijn familie gezond? Kan ik dit jaar nog op vakantie? Het zijn ineens geen retorische vragen meer, want niemand kan het antwoord geven.

Stress en je vecht-of-vluchtreactie

Wat gebeurt er als al deze negatieve prikkels je lijf binnenstromen? Je lichaam gaat op standje survival en je bevindt je nu letterlijk in een gruwelijke scène uit Game of Thrones. Voor jouw lichaam bestaat er geen verschil tussen een acute levensbedreigende situatie en stress. Beiden triggeren namelijk de vecht-of-vluchtreactie en geven een angstprikkel af aan je hersenen. Talloze systemen worden stopgezet met als doel om jou zo snel mogelijk te bevrijden uit deze benarde situatie; waarbij cortisol en adrenaline het overnemen. Je bloeddruk schiet omhoog, je zintuigen verscherpen en je spieren bereiden zich voor op een aanval door zich aan te spannen. Heel handig als er Wildlings of een kudden op hol geslagen stieren achter je aanzitten terwijl je iets roods aan hebt… Maar niet als je op de bank net een stressvolle bingewatch-sessie ‘het-journaal-uit-alle-196-landen’ achter de rug hebt.

Beperk de stroming van negatieve prikkels

De gevolgen van stress zijn niet mis; hoofdpijn werd al genoemd, je kunt last krijgen van nek- en rugklachten, je immuunsysteem wordt zwakker en je spijsvertering verslechterd. Langdurige inspanning van de vlucht-of-vechtreactie kan zelfs leiden tot depressies en insomnia. Nu je weet wat het excessief kijken of lezen van het nieuws met je stresslevels doet, kun je daar iets aan veranderen. Ook al voelt het misschien alsof je geen grip op de situatie hebt, het mooie is: dat heb je wel. Alleen jij kunt er voor kiezen wat je binnenlaat, waar je op focust en hoe je je uiteindelijk voelt.

7 tips om om je vecht-of-vluchtreactie weer te laten ontspannen

  1. Kies één moment van de dag waarop je het nieuws kijkt of leest. Kies daarbij voor een betrouwbare bron. Vermijd Facebook, Twitter en andere sociale media, waar meningen vaak als waarheden worden bestempeld. In feite is een mening altijd iemands eigen waarheid, maar dit hoeft nog niet jouw waarheid te zijn. Ook hierin kun je een keuze maken. Wil je het jezelf extra makkelijk maken? Download dan een extensie voor o.a. Google Chrome om volledige blokkades op bepaalde websites te zetten of kies voor een tijdslimiet.
  2. Begin en eindig de dag met een meditatie, om zo jou dag in alle rust te starten en af te sluiten. Mediteren helpt je om bewust te worden van je gedachten, draagt bij aan een betere focus en meer compassie. Daarbij is het wetenschappelijk bewezen dat mediteren bijdraagt aan de vermindering van stress in je lichaam. Een fijne meditatie om de dag mee te beginnen vind je hier.
  3. Blijf gericht op het hier en nu. Het nieuws toont iets wat al is gebeurd, terwijl je gedachten vaak een loopje met je nemen richting de toekomst. Door je op het huidige moment te richten, zul je merken dat je rustiger wordt en dat het gevoel van veiligheid en vertrouwen terugkeren in je lichaam. 
  4. Kies bewust waar je jouw aandacht op richt en aan wie je jouw aandacht besteed. Kijk je naar het negatieve of focus je op het positieve? Ben je een slachtoffer of een overlever? Wil je hier meer over weten, lees dan hier verder. Focus op wat nog allemaal wel kan in deze situatie. 
  5. Besef dat je nergens controle over hebt, alleen over jouw eigen reactie. 
  6. Wees lief voor jezelf en voor anderen. Kun je iets voor een ander betekenen, ook al is dit nog zo klein. Het helpt om zingeving aan je dag te geven en wanneer je iemand anders blij maakt, werkt dit ook op jou door.
  7. Blijf in beweging. Er is naast stress bijna niets zo funest voor je algemene gesteldheid als stagnatie. Mocht je huisgenoot het verschil niet meer zien tussen jou en de bank; dan weet je wat je te wachten staat. Kom in beweging en vergeet daarbij je mind niet. Blijf jezelf uitdagen. Zoals Albert Einstein zegt: ”Life is like riding a bicycle, to keep your balance, you must keep moving”.