Nyepi, de dag van de stilte

nyepi

Nyepi en de vele rituelen van de Balinezen

Waar wij Westerlingen al goed doen aan een ochtendritueel of een avondroutine, bestaat het leven van Hindoeïstische Balinezen uit één groot ritueel. Gracieus vouwen de vrouwen bakjes van bladeren, deze vullen ze met gestoomde rijst en groenten, om te offeren. Bijna alle Balinezen hebben een eigen tempeltje waar ze deze bakjes voor plaatsen, of ze staan op de grond voor de deur. Ik als team Shoeless, ben weleens op een brandend wierookstokje gaan staan, dat aan het shinen was in een offerbakje. Aan het einde van de dag brengen de vrouwen een bloemenoffer om zo de harmonie te bedanken. Naast de dagelijkse offermomenten zijn er ook speciale ceremonies en rituelen die bij een bepaalde feestdag horen. De Dag van de Stilte, of beter bekend als Nyepi: is daar één van. Wanneer Nyepi precies plaatsvindt is afhankelijk van de maan. Elk jaar is dit in maart, om het nieuwe jaar aan te kondigen. Op het moment van schrijven vindt Nyepi 2021 plaats op zondag 14 maart.

Nyepi, de Dag van De Stilte

Tijdens de Hindoeïstische feestdag Nyepi maakt lawaai plaats voor stilte. Auto’s en brommers staan stil en zelfs de vliegtuigen blijven aan de grond. Nu is dat anno 2021 iets minder speciaal, maar kun je het je voorstellen? Bali is door velen zo geliefd, dagelijks landen er tientallen vluchten en ook de rijen brommers zijn je vast niet onbekend. Tijdens Nyepi vormen de geluiden uit de natuur een concert en keren de mensen naar binnen. Winkels zijn dicht, net zoals scholen en banken. De lichten staan uit en hetzelfde geldt voor het fornuis. De inwoners van Bali blijven binnen en gebruiken deze tijd om te mediteren en te vasten. Dit doen ze vierentwintig uur om de geesten te foppen. Met als doel om deze kwade energieën te laten denken dat Bali compleet verlaten is. Zodat ze er niets aan vinden en overdrijven.

Wereldwijde feestdag

Tijdens de eerste lockdown in maart 2020, kwam Nyepi tot mij. Het klinkt misschien wat zweverig en dat is het ook. Ik mediteerde op een zogenoemde portaaldag (04-04-2020) en na afloop wist ik het. Dit wilde ik gaan doen met de oceaan van tijd, waar ik ineens in beland was. Het platform waarvan ik het altijd al wilde maken, alleen nooit de tijd voor had gehad verscheen. Ik pakte een A4’tje en potloden. Daar verschenen de pijlers, doelgroep, onderwerpen en de naam wist ik al: Nyepi. Daar had ik een dag eerder ‘toevallig’ voor het eerst over gelezen. Voor mij voelde de lockdown als Nyepi, waarin we collectief naar binnen keerden. Ik wilde een zo jong mogelijke doelgroep bereiken, want ik ben ervan overtuigd hoe vroeger je met de ontdekkingsreis naar jezelf begint: hoe meer profijt je daar van hebt. Nu een jaar later zitten we nog steeds in een semi-lockdown en is het nu nog niet de tijd. Ik hoop dat we over een aantal jaar van Nyepi een wereldwijde feestdag maken. Niet om het nieuwe jaar in te luiden, maar om terug te kijken op deze periode waarin we collectief naar binnen keerden. Waar we onszelf, de natuur en het Universum beter leerden kennen (en gebruiken). 

Wat biedt online magazine Nyepi jou?

Ik kom heel graag met je in contact, want ik wil zo graag weten wat Nyepi jou heeft gebracht. Misschien ben je hier vanaf de eerste dag of net nieuw. Stuur je mij een berichtje via Instagram